vad är en generator

Vad är en generator och i vilka applikationer används de?

Det vanligaste användningsområdet för en generator är att säkerställa elförsörjning i fordon. De flesta personbilar, lastbilar och andra fordon förlitar sig på en inbyggd generator (ofta kallad växelströmsgenerator eller ”alternator”) som laddar fordonets batteri och driver de elektriska systemen när motorn är igång. Utan denna generatortyp hade belysning, klimatkontroll, motorstyrsystem och mediaenheter inte fungerat. Låt oss gå ta en bredare titt på detta här nedan, samt i vilka andra applikationer som generatorer används, förutom bilar och fordon vill säga.

Grundläggande om generatorer

Kortfattat kan man säga att en generator är en maskin som omvandlar mekanisk energi till elektrisk energi. Mekanisk energi kan i sin tur komma från en rad olika källor, exempelvis en förbränningsmotor i ett fordon, en ångturbin i ett kraftverk, ett vattenhjul i ett vattenkraftverk eller en turbinbladssnurra i ett vindkraftverk. Själva genereringen av elektricitet sker genom elektromagnetisk induktion: när en ledare (oftast en kopparlindad spole) roterar i ett magnetfält, eller när magnetfältet rör sig i förhållande till spolen, induceras en elektrisk ström i spolen.

Det var genom bland andra Michael Faradays och Joseph Henrys experiment i början av 1800-talet som den grundläggande principen för elektromagnetisk induktion upptäcktes. Faradays lag säger att en spänning uppstår i en ledare när denna upplever en förändring i magnetflödet. I en modern generator roterar en rotor, ofta utrustad med magneter eller magnetiserade järnkärnor (excitationssystem), inuti en stator som har kopparlindningar. När rotorn snurrar förändras magnetflödet genom lindningarna i statorn, vilket inducerar en spänning och därmed alstrar elektrisk ström.

Generatorns funktion

Rent praktiskt består en konventionell generator av två huvudsakliga komponenter: en rörlig del (rotorn) och en stationär del (statorn). Rotorn utgörs av en axel som omges av en eller flera elektromagneter eller permanenta magneter. Runt rotorn finns statorn, vars huvudsakliga uppgift är att samla upp den inducerade elektriska spänningen. I en generator för växelström (AC) befinner sig ofta magnetfältet i rotorn medan den alstrade strömmen samlas upp i statorn. Under drift får en extern energikälla, till exempel en förbränningsmotor, rotorn att snurra. Tack vare denna rotation uppstår förändringar i magnetfältet över statorns lindningar. Det är dessa förändringar som ger upphov till den elektriska energin.

I vissa konstruktioner används en separat mindre växelströmsgenerator (s.k. exciter) för att mata ström in i rotorns elektromagneter. Denna excitationsström regleras sedan för att styra generatorns uteffekt och spänningsnivå. I bilar drivs generatorn av en rem som är kopplad till vevaxeln, vanligtvis kallad fläktrem, generatorrem eller drivrem, då den ofta driver andra komponenter också, såsom servostyrningen. I större kraftverk kan generatorn vara direkt kopplad till en ång- eller gasturbin. Principen är dock densamma: mekanisk rotation inducerar elektrisk energi.

elektromagneterna i en generator till bil syns här tydligt med kåpan demonterad
Elektromagneterna i en generator till bil, syns här tydligt med kåpan demonterad.

Populära användningsområden för en generator

Även om generatorer grundläggande har samma funktion – att skapa elektricitet – varierar deras utformning och kapacitet stort beroende på tillämpning. Nedan följer några vanliga exempel på hur generatorer används i olika sammanhang:

Bilar och fordon
Inom fordonsindustrin används generatorer framför allt för att ladda fordonets batteri och försörja det elektriska elsystemet med ström när motorn är igång. På så vis kan all elektronik i bilen, som lampor, radio, klimatanläggning och instrumentpanel, drivas utan att tömma batteriet. Fordonsgeneratorn (alternatorn) har oftast en inbyggd likriktare som omvandlar den alstrade växelströmmen till likström, eftersom bilens elsystem behöver likström för att fungera. Modern fordonsteknik, till exempel hybridlösningar, kan ha fler och mer avancerade generatorer eller generator/laddhybrid-lösningar som samspelar med eldriften. Detta gör att generatorns roll blir allt mer komplex, eftersom den då även interagerar med regenererande bromssystem och andra effektåtervinningskoncept.

drivremmen även kallad fläktrem eller generatorrem driver här generatorn i detta fordon vilken genererar 12V till elsystemet
Drivremmen, även kallad fläktrem eller generatorrem, driver här generatorn i detta fordon, vilken genererar 12V till elsystemet.

Reservkraftaggregat och elverk
En annan viktig användning för generatorer är att säkra elförsörjningen vid strömavbrott eller i situationer där det inte finns tillgång till ett stabilt elnät. Reservkraftaggregat och portabla elverk är därför livsviktiga på sjukhus, inom industrianläggningar, byggarbetsplatser och i hemmiljöer där man behöver en trygg, oberoende kraftkälla. Ett reservkraftaggregat består oftast av en förbränningsmotor (diesel, bensin eller naturgas) som driver en större generator. När elnätet faller ifrån kopplas detta system in och levererar elkraft så länge det finns bränsle eller tills ordinarie elförsörjning är återställd.

Även i tunga fordon, som långtradare och bussar, kan särskilda generatorer integreras för att driva extra utrustning, till exempel luftkonditionering eller kylaggregat för transporter av färskvaror. Detsamma gäller för entreprenadmaskiner, skogsmaskiner, grävmaskiner, hjullastare och andra specialfordon där man behöver extra kraft, men också för att driva verktyg, utrustning och belysningsmaster vad gäller byggarbetsplatser, då vanligtvis som separat elverk såklart.

mobilt eller transportabelt reservkraftverk av modell större detta kan driva byggarbetsplatser och mindre fastigheter om elnätet lägger av eller helt enkelt inte finns utbyggt där man befinner sig
Mobilt, eller transportabelt, reservkraftverk av modell större – Detta kan driva byggarbetsplatser och mindre fastigheter om elnätet lägger av, eller helt enkelt inte finns utbyggt där man befinner sig.

Andra applikationer
Förutom bilar och reservkraftaggregat finns det såklart en lång rad branscher och sektorer som förlitar sig på generatorer. I vindkraftverk är generatorn själva hjärtat som omvandlar rotorbladen rotation till elektricitet. I vattenkraftverk sitter generatorn kopplad till en turbin som drivs av vattnets flöde, och i värmekraftverk använder man ångturbiner för att driva generatorn.

Inom verkstadsindustrin kan mindre generatorer användas som portabla kraftkällor till olika maskiner. I sjöfartsbranschen har stora fartyg generatorer ombord för att driva belysning, navigation och övrig elektrisk utrustning. Även i flygplan finns generatorer som bidrar till elsystemets funktion och säkerhet.

Olika varianter och dess effektivitet

Generatorers verkningsgrad och effektivitet kan variera beroende på storlek, konstruktionsprincip och materialval. Generellt sett uppnår stora industriella generatorer (som de i kraftverk) ofta en verkningsgrad på över 95 procent. Mindre bensingeneratorer kan ligga något lägre i verkningsgrad, främst på grund av motorns och generatorns gemensamma förluster samt värmeutveckling.

Materialvalen har också stor betydelse. Koppar är det mest använda materialet i statorns lindningar tack vare dess goda ledningsförmåga, medan stål och järnlegeringar används i rotorns järnkärnor för att koncentrera magnetfältet. I vissa högspecialiserade generatorer eller i forskningssammanhang kan supraledande material användas för att minska resistansförluster, men det är vanligtvis kostsamt och kräver avancerad kylteknik (till exempel flytande kväve).

Det finns även olika sätt att utforma generatorer:

Synkrona generatorer
Vanligt i kraftverk och reservaggregat, där hastigheten på rotorn är synkroniserad med nätfrekvensen (50 Hz i Sverige).

Asynkrona generatorer
Kan användas i vissa vindkraftverk och industrisystem.

Permanentmagnetgeneratorer
Med kraftiga sällsynta jordartsmetaller (som neodym) kan man få hög effekttäthet och minskat behov av excitationsström.

Dessa varianter har alla sina för- och nackdelar, beroende på det avsedda användningsområdet och de krav som ställs på tillförlitlighet, kostnad och storlek.

Historien bakom generatorn – vi spolar tillbaka över 150 år!

Generatorns historia sträcker sig tillbaka till 1800-talets första hälft. Michael Faraday brukar som sagt oftast få äran för att ha demonstrerat den första enkla generatorn, detta i början av 1830-talet. Faradays ursprungliga generator kunde generera spänning genom att ett magnetfält förändrades i förhållande till en elektrisk ledare, en konstruktion som lade grunden för alla senare utvecklade generatorer. Joseph Henry utförde parallella experiment i USA ungefär samtidigt, vilket bekräftar att upptäckten av elektromagnetisk induktion inte var ett isolerat fenomen. Denna tidiga forskning möjliggjorde utvecklingen av de första kommersiella generatorerna, så kallade dynamomaskiner, under andra hälften av 1800-talet.

Hur har de utvecklats genom åren och hur ser framtiden ut?

Från 1800-talets primitiva dynamomaskiner till dagens högspecialiserade konstruktioner har generatorer genomgått en enorm utveckling. Den industriella revolutionen drev fram ett behov av storskalig kraftgenerering, vilket ledde till att man skapade större och alltmer effektiva generatorer för användning i kraftverk. Dessa tidiga generatorer, som drevs av ånga eller vattenkraft, var stora och relativt ineffektiva jämfört med dagens standard, men de lade grunden för ett elektrifierat samhälle.

Under 1900-talet genomgick generatorn förbättringar inom design, material och hållbarhet. Växelströmsgeneratorer blev standard för fordonsindustrin på 1960-talet, ersatte då äldre likströmsgeneratorer och gav högre uteffekt vid lägre varvtal. Samtidigt utvecklades tekniken inom kraftverk, där nya turbintyper och bättre konstruktionsmetoder för rotor och stator möjliggjorde högre verkningsgrad och bättre tillförlitlighet.

I dag fokuserar forskningen på flera fronter. En viktig inriktning är att minska miljöpåverkan genom att använda generatorer i förnybara energisystem såsom vind-, vatten- och solkraft (där generatorer ingår i exempelvis solcellsparker med integrerade hybrida lösningar). Samtidigt används mer avancerade material, särskilt för rotor- och statordelar, för att nå högre verkningsgrad och kompaktare konstruktioner. I vissa fall används supraledande material för att kraftigt minska resistansförluster, även om detta främst finns på forskningsnivå eller i mycket specialiserade applikationer.

Framtidens generatorer förväntas fortsätta utvecklas i takt med elektrifieringen av samhället. Inom fordonsindustrin driver elhybridisering och övergången till helt batteridrivna fordon ett ökat behov av mer avancerade generator-/motorlösningar. Trenden är att allt fler fordon får integrerade generatormotorer (s.k. motor-generatorsystem) som kan växla mellan att driva och att laddas, beroende på körtillstånd.

Inom reservkraft och industri förväntar man sig effektivare generatorer som är enklare att underhålla och snabbare att installera. Parallellt med detta fortsätter forskningsvärlden att undersöka nya metoder för att öka verkningsgraden och minska förluster, bland annat genom att använda digital övervakning av driftparametrar och avancerade algoritmer för att styra magnetisering i realtid. Det leder i sin tur till mer integrerade lösningar där generatorn, styrsystemet och energilagringen samverkar för att ge en optimalt stabil effektförsörjning.

Dessutom kan nya produktionsmetoder, till exempel 3D-printing av avancerade metall- och keramiska material, öppna dörrar för mer komplexa och unika konstruktioner som minskar vikt och förbättrar verkningsgrad. Sällsynta jordartsmetaller förblir centrala för permanentmagnetgeneratorer, men man forskar intensivt på att finna alternativ som är mindre kostsamma och har lägre miljöpåverkan.

Med andra ord ser framtiden ljus ut för denna teknik. Generatorer är, och kommer definitivt att förbli, en extremt viktig komponent i vår allt mer elektrifierade vardag. Från transporter och reservkraftverk till storskalig kraftproduktion och energilagring är generatorn den naturliga länken mellan mekanisk energi och elektricitet. Nyare konstruktioner blir alltmer raffinerade och specialiserade för sina respektive uppgifter, vilket gör att vi ständigt ser förbättringar i både prestanda och miljömässig hållbarhet.

trygga din elförsörjning i hemmet genom att investera i en mindre portabel generator dessa drivs antingen med bensin eller diesel beroende på modell och kapacitet
Trygga din elförsörjning i hemmet genom att investera i en mindre portabel generator – Dessa drivs antingen med bensin eller diesel beroende på modell och kapacitet.

Vi sammanställer – vad är en egentligen en generator?

Avslutningsvis kan man konstatera att generatorn är en av hörnstenarna i vårt moderna samhälle. Den har en historisk bakgrund som sträcker sig tillbaka till Faradays epok i början av 1800-talet och har sedan dess genomgått en kontinuerlig utveckling – från enkla, handdrivna maskiner till avancerade och högpresterande system som driver allt från bilar till industrier och hela städer. Oavsett om det gäller fordon, reservkraft eller industriella tillämpningar spelar generatorn en central roll för att säkerställa en tillförlitlig och stabil elförsörjning. Med pågående forskning inom nya material och framväxande teknologier ser generatorns framtid mycket lovande ut. Generatorns grundprincip – att omvandla mekanisk energi till elektrisk via elektromagnetisk induktion – är fortfarande densamma som på Faradays tid, men dagens ingenjörer och forskare fortsätter att förfina och utveckla den i en aldrig sinande strävan mot högre effektivitet, lägre miljöpåverkan och ökad driftsäkerhet.