gula bilar

Hur populärt är det med gula bilar i Sverige – hos vilka bilmodeller?

Enligt färskare statistik från Transportstyrelsen samt bilbranschorganisationen BIL Sweden utgör gula bilar, vanligtvis personbilar, fortfarande en marginell del av fordonsflottan i Sverige, närmare bestämt omkring 1 procent av de totala registrerade personbilarna. Fastän att gult är en iögonfallande kulör och uppskattad av vissa bilentusiaster, syns den alltså relativt sällan på de svenska vägarna. Vi gräver djupare i detta intressanta ämne här nedan, missa inte denna artikel, särskilt inte om du är ägare till en gul bil! 😉

Gula bilar är glada, och ofta sportiga, bilar!

Gult är en färg som historiskt förknippats med livlighet, glädje och ibland sportig elegans. Ändå kan den uppfattas som något av en vattendelare bland bilägare: vissa älskar färgen för dess energi och unika uttryck, medan andra betraktar den som alltför utstickande eller rentav svår att matcha med bilens form och interiör, samt kanske rentav bostaden i sig.

En bidragande orsak till att gula bilar länge varit ovanliga är dels en viss tveksamhet kring andrahandsvärdet, men också traditionella färgtrender. Vi svenskar har genom decennier visat en förkärlek för mörkare och diskretare nyanser som svart, grå, blå eller silver, dvs. ”säkra kort”. Bilhandlare noterar dessutom att många köpare hellre väljer neutrala kulörer för att minska risken att ”tröttna” på bilen och för att kunna sälja den vidare lättare. Det kan även vara lättare att sätta sin egen prägel på en bil i en mer neutral lack, exempelvis vad gäller dekaler, fälgar och dylikt, då den gula färgen annars kan ta överhand.

antingen hatar man gula bilar eller så älskar man dem nejdå det finns även mellanting såklart
Antingen hatar man gula bilar eller så älskar man dem – Nejdå, det finns även mellanting såklart. 😉

Såhär många gula bilar huserar i vårt avlånga land

Även om endast runt 1 procent av personbilsbeståndet har en gul kaross, innebär det i praktiken ändå tiotusentals bilar när man räknar alla modeller och årgångar samman. I storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö är det givetvis fler bilar i gul färg vad gäller absolut antal, helt enkelt för att bilflottan är större. Ser man däremot till andelen gula bilar relativt total antal personbilar i mindre regioner, kan man ibland se en annan fördelning: på vissa orter i Norrland eller i universitetsstäder som Uppsala och Lund dyker gula fordon upp i små men regelbundna kluster, sannolikt för att mer färgstarka bilköp är vanligare bland yngre eller kanske mer trendmedvetna bilägare. 🙂

Vidare kan man se lokala variationer på grund av regionala fordonstraditioner. I städer med stark närvaro av bilklubbar eller motorsportsevenemang syns ofta fler sportiga fordon, bland annat i ögonfallande färger. En annan aspekt är yrkesfordon, som ibland är gula av säkerhets- eller synlighetsskäl, men dessa tenderar i så fall vara lackerade i signalfärger (exempelvis brandgula eller fluorescerande gula), snarare än den klassiska “standardgula” kulör man förknippar med personbilar.

På tal om storstäder, så är det här flest bilägare råkar ut för punktering. Då kan det komma väl till pass med en däcklagningssats från Niso Tech AB! Finns till såväl bilar som MC/ATV och maskiner. Alltid högsta kvalitet och framtagna för permanenta lagningar.

De mest populära bilmodellerna som klär sig gult

Gult är en populär färg bland sportbilar och sporiga 4-dörrars sédaner samt småbilar, men även hos vissa äldre entusiastmodeller. Bilägare som vill återspegla en racing- eller motorsportkänsla väljer ibland gult för att sticka ut och understryka bilens prestanda. Bland de mest kända exemplen finns Ferraris “Giallo Modena” och Lamborghinis distinkta gula nyanser, vilka sedan länge använts för att ge bilarna en känsla av exklusivitet och racinghistoria.

Även andra tillverkare har ibland gula specialversioner i modellprogrammet, exempelvis Porsche (som har flera ikoniska gula nyanser) och Ford (som under vissa årgångar lanserat sportpaket i gult för Mustang och Focus ST). Bland japanska sportbilar finns modeller som Nissan 370Z, Mazda MX-5 och Toyota Supra där gul lack förekommer i begränsade upplagor eller som ett entusiastval. Inom premiumsegmentet har dessutom Audi, BMW och Mercedes-Benz lanserat gula kulörer för sina RS-, M- och AMG-serier, vilket tyder på att färgen är populär bland dem som vill ha något utöver det vanliga.

Tips! Hos Car.info och Transportstyrelsen.se kan man begära ut rykande färsk statistik på bland annat antalet gula bilar (och vilka bilmodeller det gäller) som finns här i Sverige.

sportig Ford Mustang som klär sig utomordentligt snyggt i gul färg visst håller ni med
Sportig Ford Mustang som klär sig utomordentligt snyggt i gul färg – Visst håller ni med?

Gul lack och andrahandsvärde – hur står det till där?

När det gäller andrahandsvärdet är det generellt sett en fördel att välja en mer traditionell färg som svart, vit eller grå, eftersom dessa nyanser passar fler köpares preferenser. Bilar i udda eller starka kulörer kan därför vara svårare att sälja vidare snabbt, vilket i många fall leder till lägre andrahandsvärde. Men detta är inte en absolut sanning. I segmentet för sport- och entusiastbilar kan en gul lack, särskilt om det är en officiell märkesspecifik kulör (som Ferraris Giallo Modena), tvärtom vara efterfrågad.

En annan faktor som påverkar andrahandsvärdet är huruvida bilens tekniska skick och historik är väldokumenterad. Professionellt skötta serviceböcker och intyg om korrekt utförda reparationer är ofta viktigare än val av kulör. För tyngre fordon, transportfordon och arbetsfordon spelar färgen ibland en mindre roll i andrahandsvärdet, eftersom arbetsfordon oftare lackeras i färger med fokus på synlighet och varsel.

Solljus möter gula bilar – bleks de fortare än andra lacker?

Färgens motståndskraft mot solljus beror på flera faktorer, däribland typen av lack, klarlackens kvalitet och hur fordonet underhålls. Gult kan vara relativt känsligt för UV-strålning, men många moderna lacker, oavsett kulör, är avsevärt mer UV-tåliga än äldre generationers billacker. En gul bil som tvättas regelbundet och vaxas eller keramisk-behandlas för att skydda lacken mot solens strålning, luftföroreningar och salt (särskilt viktigt under svenska vintrar) kan behålla sin glans och mättnad under lång tid.

Precis som för andra kulörer kan dock blekning uppstå snabbare om lacken är av låg kvalitet eller om bilen står oskyddad i starkt solljus under långa perioder. För den som är mån om att bevara den gula färgens intensitet rekommenderas därför regelbunden polering och att parkera bilen i garage eller under tak, särskilt under soliga sommardagar.

Första bilen i gult

Färgval på tidiga bilar var inte lika varierat som i dag, och den mest kända pionjären i bilhistorien – Ford Model T (1908–1927) – erbjöds länge enbart i svart för att förenkla produktionen. Dock förekom specialbeställningar och konceptbilar i olika kulörer redan under 1910- och 1920-talen. Att peka ut den exakta “första gula bilen” är därför en väldigt svårt uppgift, då dokumentationen från bilindustrins barndom inte alltid är komplett.

Vissa källor inom bilhistorien pekar dock på unika anpassningar av tidiga Packard-, Cadillac- eller Duesenberg-modeller, där välbärgade beställare kunde välja exklusiva lackeringar, inklusive gult. Exempelvis lär Duesenberg under 1920-talet ha erbjudit särskilda kundanpassade lacknyanser, bland annat i gult, för att locka en lyxmedveten publik. Men eftersom detta ofta skedde på beställning snarare än i massproduktion är det svårt att ange en exakt “först tillverkad gul bil” på serietillverkningsnivå.

Det som står klart är att på 1930- och 1940-talet började enstaka märken och karosserifirmor erbjuda gula standardkulörer – framförallt riktade mot lyxbilssegmentet eller sportigare modeller. Under 1950- och 1960-talet blev gult gradvis en mer accepterad färg, och i dag kan du hitta gula bilar i de flesta tillverkares program, åtminstone i form av speciallack och tillvalspaket.

i USA är det otroligt populärt med gula taxibilar och så har det varit i årtionden många av dessa firmor heter till och med något med Yellow Cab i sina företagsnamn
I USA är det otroligt populärt med gula taxibilar och så har det varit i årtionden – Många av dessa firmor heter till och med något med ”Yellow Cab” i sina företagsnamn!

Kuriosa: Leken ”gul bil” – hur fungerar den?

Leken ”gul bil” är en enkel form av bilspaning som blivit ett slags folklig tradition på svenska vägar, speciellt under längre bilturer eller semesterresor. Leken fungerar i korthet så här:

1. Så fort någon i bilen får syn på en gul bil längs vägen eller i trafiken, så ropar han/hon ”Gul bil!” (alternativt bara ”Gul!”).
2. I vissa familjer eller kompisgäng blir det en tävling om vem som först hinner uppmärksamma just den gula bilen, och ibland delar man ut poäng för varje siktad gul bil, där vinnaren kanske hyllas med ett litet pris eller dylikt i slutändan.
3. En variant som vissa utövar är ”Stöt till en kompis när du ser en gul bil”. Denna har dock, av förklarliga skäl, fallit i popularitet då det kan bli ganska stökigt under långa resor.

Poängen med leken är förstås att fördriva tiden, vässa synsinnet och skapa lite spontan glädje i bilen. Vissa tar det dessutom ett steg längre och utökar leken till att inkludera andra udda färger eller specifika fordonstyper, men ”gul bil” är den mest traditionella formen av spelet. Trots att gult är en ovanlig färg i bilflottan – runt 1 procent – brukar man hitta förvånansvärt många exempel när man verkligen börjar leta, speciellt om man är ute på vägarna en längre stund.

Vi avrundar – gula bilar är sannerligen unika

Gula bilar har, trots sin ringa andel i den svenska fordonsflottan, en speciell plats i mångas hjärtan. Dess iögonfallande karaktär ger bilen en unik personlighet som både kan vara stilfull och sportig, beroende på modell och kulörnyans. På vissa orter och bland specifika bilentusiaster är gult betydligt mer populärt än vad statistiken visar i sin helhet. När det gäller bilmodeller är det främst sport-, premium- och entusiastsegmenten som brukar erbjuda gula lacker som en del av modellprogrammet.

Andrahandsvärdet kan vara en utmaning för den som söker en snabb och problemfri vidareförsäljning, särskilt i de vanligaste familjesegmenten. För sportbilar och specialutgåvor, tvärtom, kan färgen öka intresset och skapa en större attraktionskraft. När det gäller hållbarheten i solen beror mycket på hur väl bilägaren sköter sin gula bil. Kvaliteten på lacken samt regelbunden vård med vax eller keramisk ytbehandling är avgörande för att behålla glans och intensitet.

Historiskt sett är frågan om ”den första gula bilen” svår att besvara entydigt, eftersom de tidigaste bilfabrikerna ofta lackerade i mer begränsade nyansutbud, och specialbeställningar var en relativt vanlig företeelse i lyxsegmentet redan under bilismens barndom. Klart är dock att gula bilar efter hand blev en symbol för sportighet och lyx, framförallt hos märken som Ferrari och Lamborghini.

Slutligen är leken ”gul bil” en charmig del av bilkulturen som förenar alla åldrar i en gemensam jakt på ovanliga färger längs vägarna. Kanske är det just tack vare denna lek som många plötsligt upptäcker hur pass många gula fordon det faktiskt rullar runt i Sverige – fastän att de bara utgör en liten bråkdel av fordonsflottan. Och för den som vill sticka ut, eller som helt enkelt tycker att gult är en fantastisk färg, är det inget som hindrar en från att köpa en bil i denna ovanliga men glada kulör.

Oavsett om man är intresserad av personbilar, tunga fordon, verkstad, industri eller miljö och säkerhet inom transportsektorn, kan valet av bilfärg ha både praktiska och estetiska effekter. Gula fordon i kommersiella sammanhang kan exempelvis bidra till ökad synlighet och därmed ökad säkerhet, vilket i slutändan är en viktig aspekt för både förare och medtrafikanter. Och för entusiasterna – eller ”gul bil”-spanarna på våra vägar – fortsätter jakten på den iögonfallande kulören, som med stor sannolikhet kommer att fortsätta lysa upp svenska vägar även i framtiden.

När vi ändå pratar om bilar och färger, missa inte vår artikel om ”färgkodade registreringsskyltar” och hur dessa kan vara en livräddare vid uppkomst av exempelvis en brand.